Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректорите очакват още няколко години във вузовете да има повече места от кандидатите за тях

Снимка: БГНЕС


Вероятно още няколко години ще се повтаря ситуацията, в която местата в университетите са повече, отколкото кандидатите за тях. Основните причини за това са известни на всички – демографският срив, от една страна, и големият брой обявени от ВУЗ-овете свободни места.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев.

Към първи август, информацията още не е окончателна и не е официална, от 49 500 свободни места, заявени във ВУЗ, са заети около 42 000. Има още един малък резерв – от тези, които сега са завършили своята матура, да дойдат към висшите учебни заведения. Но тогава за местата няма да говорим за някакво особено качество, което на мен не ми се иска да бъде така. Официалната информация ще бъде към края на октомври.

Във висшите учебни заведения има големи резерви от гледна точка на автономията им, коментира Тотев, според когото трябва да има известно преструктуриране, така че дисбалансът да се регулира. Досега не е имало съкръщаване на специалности, но вече е наложително, коментира той. Ученият очаква рейтинговата система за университети да даде насока в реформите и припомни, че предстоят промени в начина на финансиране на университетите:

Ако сега даваме 40% за качество и 60% за брой студенти, то към 2020 г. трябва да стане обратното – 60% за качество и 40% от субсидията – за брой студенти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна