Любомир Денев празнува 65-годишнината си с голям концерт

Снимка: БУЛФОТО

Известен като изключително талантлив композитор, пианист и диригент, Любомир Денев подготвя голям авторски концерт. На 20 септември, в столичната зала „България“, той ще дирижира няколко свои оркестрови творби.

Биографията на Любомир Денев впечатлява първо със сериозното образование, което е получил. Музикалното училище в София завършва с ударни инструменти, в класа на големия педагог Добри Палиев. Като ученик свири във Филхармония „Пионер“ – младежки състав, ръководен днес от сина му. Негови учители по композиция са Цветан Цветанов и Парашкев Хаджиев, по дирижиране – Константин Илиев. Специализирал е и при световноизвестни имена. Музиката му е изпълнявана в редица страни на Европа, Мексико, Индия, Канада, Япония, САЩ, Китай, Египет и др. Компактдискове с негови произведения са издадени у нас, в Италия, в САЩ... Има награди от десетки наши и международни конкурси. Дирижирал е всички водещи български оркестри, но на 20 септември му предстои отдавна планирана „първа среща“:

Може да се каже, че това е голям празник за мен – казва той. – Навърших 65 години, а на тази достолепна възраст дойде и моят ред да застана за първи път пред Софийска филхармония като диригент. Благодарен съм, защото това е наистина прекрасна възможност. Може би съм малко ревнив като автор, обикновено искам да покажа как аз самият виждам произведението, а след това да оставя други колеги да го интерпретират. Ще открия програмата с Concerto Nostalgico („Носталгичен концерт“), който през 2009 г. получи награда на конкурса, провеждан от Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Тогава беше представен от този елитен състав, а сега ще прозвучи в изпълнение на щрайха от Софийска филхармония. Следващото произведение се нарича „Софийски нощи” и също има отличие – през 2013 г., на Международния конкурс за композиции в размер 7/8. Солистка е Мария Мартинова – много интересен музикант с успешна кариера в Западна Европа. Има усет към съвременната музика, към стилистиката на джаза. Силно се надявам, че и този път изпълнението ще е успешно и ще се хареса на публиката. Когато писах „Софийски нощи”, исках да създам нещо като български вариант на „Рапсодия в синьо” от Гершуин, който да изпълнява същата функция в оркестровия репертоар.

В авторския си концерт композиторът е включил и произведение, което за първи път ще прозвучи пред столичната публика.

Нарича се Рок симфония Queen's Hits  – пояснява той. – Преди време диригентът Найден Тодоров ми я поръча за репертоара на оркестъра на Русенска опера. Беше изпълнена в Русе и Пловдив. Представлява тричастен цикъл, в който съм „разположил“ 11 теми от музиката на Queen. Рок парчетата са разработени за симфоничен оркестър. За да съм верен на стилистиката, а и за да достигна до най-младата аудитория, включих в състава китара, бас китара, барабани. Солист на китарата е Васил Бележков. Той не само е китарист на група „Епизод“, но и композитор с много интересно творчество. Благодарение на него ще прозвучат оригинални сола на групата – за да има по-силна връзка с оригинала. Тези, които следят творчеството ми, знаят, че  се разпростирам в няколко жанра. Затова и целият концерт е изграден като кросоувър проект.

Вероятно е добре да припомним, че Любомир Денев е много известен и като джаз пианист. Освен със солови програми,  често е на сцената със своя „Любомир Денев квартет“, в дуо с различни изпълнители и т.н. Гостувал е на най-престижните европейски сцени. Автор е на първия български рок мюзикъл – „Утре в 10“,  в творческата му биография са записани още няколко произведения в същия жанр. Една от най-изпълняваните му оркестрови творби, влязла трайно в репертоара на редица състави, е „Бийтълс сита за пиано, детски хор и оркестър“. Любомир Денев е създал и десетки камерни творби, вокални произведения, детски песни, джаз композиции... Правя това, което ме вълнува, работя в жанровете, които ме привличат, не се страхувам да съчетавам различни стилове. Това съм аз... – казва артистът. 


Още от категорията

"Балканска носталгия" в концерт с класика, фолклор и джаз

Концертът “Балканска носталгия“ ще събере на една сцена в зала "България" на 20 ноември от 19 часа превъзходни музиканти, които работят в различни жанрове. Кросоувърът обаче не е новост и по нашите ширини, така че фолклорът се просмуква в творчеството на много автори. За този концерт Кварто квартет са си поканили гости: Георги Андреев -..

публикувано на 19.11.18 в 18:09

Англичанинът Том Одел с трети албум

На 15-ти февруари 2019-та годин в зала 1 на НДК в София ще се състои първият концерт на Том Одел в България. Още с дебютния си албум „ Long Way Down “ от   2013-та година, 27-дем годишният англичанин  бе приет като талантлив певец и автор, който съчетава емоционалното си пеене, акомпанирайки си отлично на пианото. Добре..

публикувано на 19.11.18 в 16:01

Фолклор и метъл – мисията възможна

Фолклорни влияния и елементи в метъл музиката – свое изследване по темата  ще представи  Рада Бонева, студентка в Софийския университет. Презентацията ще се състои на 27 ноември от 19.30 часа в рамките на инициативата "Докторантски чай" на столичната улица "Триадица" 4.  Изследването може да се разглежда като мост между настоящето и миналото,..

публикувано на 19.11.18 в 13:54

Концерт за смартфони и симфоничен оркестър

Зрителите могат да участват със смартфони в концерта на Нов симфоничен оркестър тази вечер от 19.30 ч. в Руския културно-информационен център в София - по програмата на Европейската мрежа на оркестрите. Диригент е Борислав Йоцов, съобщава БТА. Посетителите ще проследят развитието на инструментите в оркестъра - от най-стария от преди 43..

публикувано на 19.11.18 в 11:47
Франсис Пуленк, Мануел де Фая, Морис Равел

Де Файя, Равел, Пуленк – три различни погледа

След романтичната „обсебеност“ от фолклора, в който творците намират изгубени национални и човешки ценности, композиторите от началото на ХХ в. и по-нататък излизат извън националните граници в търсене на колорит, нови идеи. Испанското по традиция продължава да примамва. Но дори Де Файя, чиято музика е пронизана с испански страсти, търси вдъхновение и по..

публикувано на 19.11.18 в 09:05
Сцена от операта на Леош Яначек „Йенуфа“, поставена от Националната опера в Амстердам (в центъра Евелин Херлициус в ролята на Клисарката

В Брюксел и Амстердам поставиха опери на Леош Яначек

Вторите продукции за сезона на Националната опера в Амстердам и театър „Ла Моне“ в Брюксел предложиха на меломаните творби на бележития чешки композитор Леош Яначек. В холандската столица се игра „Йенуфа“, а в белгийската – „От мъртвия дом“. Третата опера на Яначек – „Йенуфа“, върху която той работи девет години, е първият голям успех в кариерата му...

публикувано на 18.11.18 в 12:05
На преден план - Емил Паризиен и Венсан Пейрани

Акордеонистът Венсан Пейрани и саксофонистът Емил Паризиен – пред "Слънчев джаз+"

Този път Слънчев джаз+ започва с Алегриас - радостта от току-що спечеленото Латино-Грами от проекта на Арканхел с Младите български гласове, започнал преди 4 години във Второ студио на БНР. Фестивалът "Д'Жаз Невер" , на който гостуваме всяка година, заема останалата част от това предаване и със сигурност интервюта и документални записи..

публикувано на 18.11.18 в 07:20