Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАЗД се е самосезирала по случая с 9-годишния Мустафа

Снимка: БГНЕС

Държавната агенция за закрила на детето се е самосезирала за случая с 9-годишния Мустафа, болен от левкемия, който от месец не е посещаван от свои роднини в Пловдивската болница. Председателят на агенцията Офелия Кънева каза за "Хоризонт", че родителите не са изоставили детето, а нямат финансова възможност да останат при него.

В Пловдив десетки граждани се отзоваха на призива на лекарите и донесоха дрехи, играчки и лакомства на детето, което остава само в Детското отделение на Университетската болница "Св. Георги".

Мустафа е за втори път в детската онкохематология, след като през 2015 година му е поставена тежката диагноза, минава химиотерапия и е бил стабилизиран. Доведен е повторно този юли след рецидив на болестта и влошаване на състоянието. В момента е стабилизиран, лечението с химиотерапия продължава, но е тъжен и самотен, казва д-р Ангелина Стоянова:

Тъй като от лятото остана само, имаше нужда от малко по-есенни дрешки, което доведе до много бърза реакция от много хора.

В болничната документация няма точен адрес, а на оставения телефон никой не отговаря. Семейството има още четири деца и живее в крайна бедност.

В началото, когато постъпи юли месец, майката беше при него, след това и бабата, обясни д-р Стоянова.

Затова според лекарите не може да се твърди, че момченцето е изоставено.

Не, не плаче, но е тъжен на моменти, особено в началото, като остане сам. Вече посвикна, каза още Ангелина Стоянова.

В болницата полагат всички необходими грижи за детето, макар комуникацията да се осъществява трудно, защото момченцето говори и разбира слабо български език. Със случая са ангажирани "Социални грижи" и Отделът за закрила на детето.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна