Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Манджукова: Няма база данни за бесарабските българи, преминали през български ВУЗ-ове

За първа година приемът на бесарабски българи в университетите у нас е увеличен значително. Ако до момента са били приемани по 400 младежи, сега броят им се удвоява и местата са почти попълнени. Кампанията по прием е в разгара си. Това се случва по министерско  постановление 103 за българи от чужбина, обучаващи се в български ВУЗ-ове, което е в сила от 1993 година. ВУЗ-овете, които работят по това постановление, отпускат определен брой места.

Посрещането и по-добрата адаптация на младите хора осигурява Центърът на бесарабските българи в България - организация, създадена от доброволци - бесарабски българи, живеещи у нас. 

Бившият председател на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова алармира в интервю за „Хоризонт“, че все още няма база данни какво се случва с тези студенти, колко от тях са завършили и каква е съдбата им, води се статистика само за приетите. Относно посрещането но новоприетите студенти Манджукова допълни:

Тези млади хора, които идват в България, трябва да се почувстват в родината си. Това не са студенти, които учат в чужбина. Това са българи, които идват да учат в България. Те трябва да почувстват това с първите си стъпки.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна