Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Марков: Изборите в Русия не показват никаква изненада по отношение на нагласите в обществото

Сергей Марков
Снимка: Николай Кръстев

Според прокремълския политолог Сергей Марков, който е известен с острия си език и критиките си към Запада, руските граждани  на парламентарните избори миналата неделя са демонстрирали пълната подкрепа за политиката на президента им Владимир Путин. Марков смята, че затова изборите не показват никаква изненада по отношение на нагласите в руското общество, което според него е още по-обединено около своя лидер след гласуването:

Резултатите от изборите в Русия говорят за абсолютна подкрепа на населението за Владимир Путин и водената от него политика и по-специално в тази част, свързана с противопоставянето със САЩ, която атакува агресивно Русия. Също така те смятат, че главният виновник за икономическите проблеми на Русия са САЩ и техните съюзници - предимно Великобритания и някои от страните от ЕС. Затова гражданите на Русия не искат и не виждат никаква алтернатива. Те демонстрираха пълна подкрепа за Владимир Путин.

Умереният политически наблюдател Дмитрий Орешкин каза: Дмитрий Орешкин

Проблемът може да бъде разделен на две. В тази зона, където хората се чувстват по-свободни, подкрепата за "Единна Русия“ спадна почти до 40% , но тъй като тези хора гласуваха доста пасивно, видяхме, че по-голям принос имаше другата зона в Русия, където резултатите много зависят от местните лидери на севернокавказките републики или по долината на Волга, затова е без значение, че рейтингът на "Единна Русия" е спаднал в централните райони. Крайният резултат се оказа по-голям от предишните избори, защото по-висока подкрепа бе осигурена от Дагестан, Чечения, Тива и Башкортостан. 

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Николай Кръстев.

   


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна