Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Академичният симфоничен оркестър е уникален състав, истински преподавател за студентите“ – проф. Ивайло Кринчев за предстоящия празничен концерт

Снимка: nma.bg

След броени дни НМА „Панчо Владигеров“ ще отбележи 60-ата годишнина от създаването на Академичния симфоничен оркестър. Това е и повод да се обърнем към историята на състава.

Днес едва ли можем да си представим културния живот на страната ни без музикалните институции и постоянно обновяващия се списък на талантливи диригенти и виртуозни солисти. Независимо от добрите традиции и постижения в тази област, началото не е толкова отдалечено от днешния ден. Първият оркестър в България е създаден в средата на XIX век от унгареца Михай Шафран – емигрант, който събира само чужденци емигранти. Националната музикална академия – най-старото висше музикално учебно заведение, възпитало поколения прекрасни изпълнители и теоретици, се ражда през 1921 г. Седем години по-късно преподаватели и студенти обединяват ентусиазма си в Академичния симфоничен оркестър, който прави първите си стъпки  под ръководството на големия цигулар и диригент Саша Попов. Независимо, че има учебни функции, съставът развива голяма концертна дейност в страната, а за около година дори издава списание „АСО“, в което се организира историческата дискусия за националния музикален стил. Ще попитате защо НМА отбелязва 60, а не 88 години от създаването на своя оркестър – отговор дава  заместник ректорът проф. д-р Ивайло Кринчев.

Историята на този състав е доста противоречива. За първи път се ситуира през 1928 г., както е известно от научните изследвания. След това променя името и принадлежността си. Едва през 1956 г. е във вида, в който го познаваме днес. Всъщност, това е един уникален състав. Във времето постепенно се избистря концепцията за неговото място в Академията. Симфоничен оркестър с богата концертна програма, той се превръща в своеобразен преподавател за студентите. Незаменима е ролята му в обучението на бъдещите професионалисти. Имената на известните творци, заставали на диригентския му пулт, са наистина много. Със сигурност е невъзможно да изброим всички, но в никакъв случай не бива да пропускаме Саша Попов, както и проф. Асен Найденов, който е начело на оркестъра през 1956 г. С историята му са свързани личности от ранга на Влади Симеонов, Константин Илиев, Иван Маринов… Дългогодишен преподавател по оперно-симфонично дирижиране е и уважаваният проф. Васил Казанджиев. Дори не можем да си представим колко музиканти са градили опит и знания, благодарение на оркестъра. Бих казал, че цялата година минава под знака на този празничен повод, но големият концерт, с който специално го отбелязваме, е на 30 септември. Ще прозвучи Концерт за клавирно трио и струнен оркестър от Бохуслав Мартину. В триото участват изтъкнати наши професори – Велислава Георгива (пиано), Йосиф Радионов (цигулка) и Анатоли Кръстев (виолончело). Диригент е Георги Патриков млад колега, главен асистент в катедрата по дирижиране. Втората част от концерта е посветена на 85-годишнината от рождението на Цветан Цветанов - позабравен български композитор, може би защото си отиде много рано. Той беше дългогодишен преподавател по хармония и композиция. Ще прозвучи неговата Четвърта симфония, която години наред отсъства от репертоара на оркестрите у нас. Искам да подчертая, че на 60-годишнината са посветени всички изяви на студентите по оперно-симфонично дирижиране, които изнасят концерти съвместно със своите състуденти – певци и инструменталисти.

От проф. Кринчев научихме още, че на 30 септември за първи път ще чуем от сцената звука на новия роял Steinway&Sons, пристигнал в НМА преди седмица. Оказва се, че подобен голям концертен инструмент не е купуван в България повече от 30 години, ето защо събитието за музикантите у нас е наистина голямо. Преди около година бившият министър на образованието проф. Тодор Танев е наредил отпускането на целеви средства, благодарение на което възпитаниците на Академията, както и всички гостуващи солистиq ще имат възможност да свирят на „мерцедеса на роялите“, както наричат тези прекрасни инструменти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени