Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: Кандидатурата на Орешарски за президент е подарък за управляващите

Антоний Гълъбов: Това показва разместване на пластове и сфери за влияние

Снимка: БГНЕС
Кандидатурата на Пламен Орешарски за президент е подарък за управляващите. Тя напомня миналото след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и последвалите протести.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ политологът Борис Попиванов след като в понеделник инициативен комитет издигна кандидатурата на бившия премиер Пламен Орешарски за президент.

Според него този ход е неочакван: За добро или лошо Орешарски остана в паметта на хората с неговата роля при назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и последвалите протести. По този начин той прави една добра услуга на управляващите, които все още нямат свой кандидат, защото просто им позволява да напомнят миналото и вината на предишните, което ставаше все по-трудно в последните месеци. Отново ще могат да кажат – това ли искате, отново ли искате Орешарски. Такъв подарък те получиха вчера.

Попиванов смята, че е рано да се причислява кандидатурата на Орешарски към ДПС, въпреки че има известни основания:

В последните месеци на своето управление Орешарски откровено обслужваше интересите на ДПС, а пък неговият кандидат за вицепрезидент (ексминистъра на транспорта Данаил Папазов - бел.ред.) е известен със своята близост до ДПС. Аз обаче смятам, че е рано да причисляваме Движението за права и свободи за номинация в една или друга посока. Доколкото го познаваме, то ще пази своята подкрепа ревниво и ще се опитат да я изтъргуват в по-късен етап и не като точно заложат на Орешарски. Ако са решили да подкрепят ГЕРБ, могат да го направят много по-солидно.Снимка

Той обясни, че рекордният брой партии, коалиции и комитети, които са подали документи за регистрация в ЦИК, са знак за изчерпване на настоящата парламентарна конфигурация, която отдавна е влязла в криза.

Политологът Антоний Гълъбов коментира, че кандидатурата на Пламен Орешарски без съмнение е резултат от разместване на пластове и сфери за влияние. Неговата политическа кариера не веднъж е доказвала, че той е подходящият човек за променяща се конюнктура.

Според него няма големи основания да се говори за предсрочни парламентарни избори:

Големият брой кандидати за президент имат за цел да тестват евентуална бъдеща подкрепа за следващ парламент, но аз не смятам, че предстои следващ парламент, а точно обратното. Съмнявам се, че до балотаж ще достигне кандидат на левицата. Аз смятам, че шансовете на кандидата на Обединените патриоти да достигне до балотаж нарастват. Ако това се случи, става дума за много сериозно пренареждане на политическото пространство с акцент върху национал-популисткия акцент.

По думите му се оформят два нови политически центъра. Единият е свързан с национал-популистки проект, а другият е в лявото пространство, но встрани от БСП: Изглежда засега, че първото пространство е по-силно.

Интервютата можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна