Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски министър: Няма да има промяна при наемането на източноевропейски работници в строителството след Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Работниците от Източна Европа, ангажирани в строителството, ще могат да работят във Великобритания и след Брекзит, заяви министърът по въпросите на общините и местното самоуправление Саджид Джавид.

В интервю за "Файненшъл таймс" той посочва, че правителството няма да прави по-трудно наемането на работници в сектора. Това означава, че поляците, румънците и българите, които основно работят като строители на Острова, попадат заедно с банкерите в списъка на властите от професии, за които няма да бъдат налагани ограничения в свободата на движение.

Министърът на финансите Филип Хамънд по-рано бе заявил, че високо квалифицираните хора в сферата на финансите и бизнеса няма от какво да се притесняват, когато стане дума за новия имиграционен контрол.

Премиерът Тереза Мей обаче бе обещала сделката по Брекзит да включва ограничения на имиграционния поток от Европа, така че след изявлеинето на Саджид Джавид правителството вероятно ще бъде подложено на натиск от консервативните депутати и привържениците на Партията за независимост /ЮКИП/ да се стреми към "твърд Брекзит", а не към така наречения "норвежки модел".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна