Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ерик Горди: През последните седмици в Босна се случиха доста противоречиви събития

Босна и Херцеговина
През последните седмици в Босна се случиха доста противоречиви събития, това каза в интервю за предаването "Събота 150" по програма "Хоризонт" доктор Ерик Горди, преподавател по политика в Югоизточна Европа в Лондонския университетски колеж:

От една страна, Европейският съюз даде окуражителния сигнал, че е готов да разгледа кандидатурата на Босна и Херцеговина за членство. В същото време се случи този референдум. Той показа не толкова обществено или етническо разделение, а разделение на политическото ръководство.

Горди допълни още:

Не смятам, че възможността за референдум за независимост на сърбите се увеличи в резултат на гласуването миналата неделя. Напротив, всъщност този референдум направи отцепването по-малко вероятно. Ако се вгледате в резултатите, ще видите, че той не бе така успешен. Властите в Република Сръбска твърдят, че мнозинството от избирателите - 55 процента - са гласували. Това обаче няма как да бъде потвърдено. На референдума нямаше наблюдатели, липсваха и Държавната избирателна комисия и Организацията за сигурност и сътрудничество. Можем да приемем спокойно, че властите си измислиха тези данни, за да направят допитването по-представително, но всъщност едва ли са докарали и половината от хората до избирателните урни.

Цялото интервю с д-р Ерик Горди можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна