Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икона от захар обединява религиите

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Има ли нещо по-силно от женското начало в природата и Божията благословия за хората? Сигурно отговорите ще бъдат много и противоречиви, но истината за човешкото щастие продължава да бъде лукс за войнолюбците и подвластните на злоба в днешния свят. Опитите хората да бъдат настървявани един срещу друг по различни канали и начини в огромната си част се оказват успешни. В тази среща в ефира на БНР ще говорим за един от щастливите неуспешни опити някой да бъде разделен. Заради религия. Или друго.
Представяме ви Мария Владимирова Йозтюрк. Завършва училището по дърворезба в Трявна, а след това Великотърновския университет със специалност скулптура. Преподава рисуване в габровско училище, рисува икони. Докато любовта не я отвежда от родния й град Габрово до Истанбул. Там създава своето уникално семейно гнездо. Там се ражда синът й. Там се случва чудото на обединението на религиите в едно щастие, което е сред редките неуспешни опити за разделение. Там се ражда и иконата от захар на Света Богородица.
Какво се роди в ефира на „Понеделник. На чисто“ в разговора с Мария Йозтюрк директно от Истанбул – чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна