Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Mодерната софийска библиотека "Hot Spot Books&Art" търси доброволци

Удобни кресла, картини по стените и лавици с хиляди книги. Това е част от интериора на модерната софийска библиотека "Hot Spot Books&Art". Мястото е стопанисвано почти изцяло от доброволци. Те помагат за създаването на електронен каталог, работят с посетителите и организират различни събития.

Вероника Илиева, която иска да стане част от екипа на библиотеката, обясни:

Човек, който е осъзнал себе си и знае какво иска да даде на обществото, няма значение къде ще бъде доброволец. В частност аз изпитвам любов и страст към книгите. Интериорът в библиотеката е уникален.

Откриватели на мястото са Ева Петкова и Васил Райчев. Основават го преди 3 години, но идеята им датира отпреди седем. В помещенията могат да се намерят всякакъв тип книги – от истории за пътуване до бизнес литература, каза Васил Райчев:

Тя започна с идея да е библиотека за книги само за мода и за изкуство. После решихме да не ограничаваме толкова тясно профила на една библиотека и добавихме други интересни теми.

Над 13 хиляди книги са събрани в модерната библиотека. Асен Чомаков също бил впечатлен от богатата библиотека, когато постъпил като доброволец:

Всичко много ми хареса. В момента се занимавам с част от координацията на библиотеката.

По рафтовете може да се види оригиналната книга на английски, подредена до българския й превод, обясниха откривателите на мястото:

Може би 90 процента от книгите, които са в тази библиотека, ги няма на друго място в България. Книгата е идеалното средство, което може да се споделя. 

Дизайнът на мястото също не е случаен, а е създаден, за да предразположи читателите:

Идеята е човек да се чувства максимално комфортно, да се чувстват като у дома си. Обстановката е изцяло от стари мебели.

Приемът на доброволци няма краен срок. Всеки, който иска да се включи в сплотения екип, е добре дошъл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна