Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Ганев: Съвсем нормално е премиерът да подаде оставка, ако ГЕРБ загубят на първи тур

Снимка: БГНЕС
Като “съвършено нормална реакция“ определи казаното от премиера Бойко Борисов, че ще подаде оставка, ако кандидатът за президент на ГЕРБ загуби първия тур на президентските избори, политологът от изследователския център “Тренд“ Димитър Ганев:

Ако не си пръв на избори, това е ясен вот на недоверие от страна на избирателя. От тук нататък всяка минута стоене в управлението и начело на държавата трупа негативи. Това би докарало до много тежка загуба на ГЕРБ на евентуални редовни избори, ако държи на всяка цена да остане в изпълнителната власт.

Пред “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ Димитър Ганев заяви, че хората в България не искат предсрочни избори и нестабилност. По този начин Борисов индиректно казва на избирателя:

Ако искате стабилност – трябва да гласувате за нас. Съвършено нормална и логична е позицията на Борисов – тактически ход за предстоящите президентски избори.

По думите му няма никакво съмнение, че кандидатурата на Цецка Цачева като личен рейтинг е много по-слаба от тази на Томислав Дончев, Йорданка Фандъкова или Димитър Николов.

Димитър Ганев посочи, че колкото и авторитетен, разпознаваем и честен човек да се кандидатира, но зад него не застане голяма партия, той няма никакви шансове за победа, и добави:

Разбира се, кандидатът има значение, но той има значение по-скоро на втория тур, но и там партиите имат водеща роля.

Той прогнозира, че ролята на ДПС ще има огромно значение на втория тур на президентския вот: Самата кандидатура на Пламен Орешарски, според мен, до голяма степен е подпомогната от ДПС.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна