Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунева: Изпълняваме обещанията си за реформаторска дясна политика, която инвестира в образованието

| обновено на 04.10.16 в 16:24
Меглена Кунева
Снимка: БГНЕС

Изпълняваме обещанията си за реформаторска дясна политика, която инвестира в образованието – така министърът на образованието и науката Меглена Кунева коментира за "Хоризонт" решението на правителството за увеличаване на учителските заплати с 10 на сто от следващата година.

През тези месеци ние не пожалихме нито усилия, нито настойчивост, за да можем да убедим всички, които може би са имали своите въпроси, дали действително се прави реформа в Министерството на образованието и науката и дали в тази реформа си струва точно сега да се инвестират пари.

Средствата от увеличението ще бъдат насочени приоритетно към младите учители, за да бъдат мотивирани да останат в системата. Следващата стъпка е инвестицията в квалификацията им, заяви министър Кунева.
Парите са много повече от това, което виждате в момента на повърхността. Аз ще направя разчети и ще кажа още повече добри новини за учителите. За мен те са сърцето на реформата, но това трябва да бъде в продължение на 10-15-20 години в България. В момента, в който някой спре да увеличава парите за образование и наука, ние ще започнем да се свличаме отново надолу.

Министърът на образованието Меглена Кунева добави, че няма да иска само пари, а реформи в образованието, за което се нуждае от подкрепата на обществото и Народното събрание.

Цялото интервю, излъчено в предаването "Нещо повече", можете да чуете в звуковия файл.
Чуйте и анкетата на кореспондента на БНР в Русе Ася Пенчева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна