Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлий Павлов: Генералът в политиката в двойката на БСП е Йотова, а генералът от армията Радев – редник

Юрий Асланов: Изборът няма да бъде чисто партиен, ще бъде и мажоритарен

Снимка: БГНЕС
Думите на Борисов, че ще подаде оставка, ако партията загуби първия тур на президентските избори, трябва да се разбират в мобилизационен режим – в това бяха единодушни социолозите Юрий Асланов и Юлий Павлов в интервю за предаването "Нещо повече".

Цецка Цачева е в неизгодна позиция, защото името ѝ се свързва с институция с много нисък рейтинг – Народното събрание. Името на Томислав Дончев, например, се свързва с нещо, на което хората дават висока оценка – използването на еврофондовете, отбеляза Асланов.

Наличието на толкова много кандидати доказва, че има шанс характерът на надпреварата да бъде мажоритарен. Надявам се да е така и хората да изберат човек, който стои добре от гледна точка на хипотетичните представи за личността на държавния глава. Изборът няма да бъде чисто партиен, ще бъде и можоритарен. От гледна точка на ерозиращото доверие, Цачева може и да не успее да материализира преимуществото на политическата сила, която представя. Вече сме имали такъв случай, каза Асланов.Юрий Асланов

Юлий Павлов смята, че издигнати кандидатури месец преди изборите си остават партийни. Може да има мажоритално влияние. На втори тур влиянието на мажоритарния елемент може би ще бъде по-голямо.

Рейтингът има малко отношение към това дали хората ще гласуват за даден кандидат. Дончева ще вземе 10 пъти по-малко гласове, отколкото кандидатътт на БСП, нищо че има по-нисък рейтинг от лидера на БСП, каза още Павлов.

Какво означава ГЕРБ да загуби първия тур – да не отиде на балотаж? Това едва ли ще се случи. Думите на Борисов целят да се мобилизират избирателите на ГЕРБ, да не смятат, че победата е предрешена,  подчерта Павлов.

Асланов смята, че с думите си за кандидата на БСП Йотова Борисов се опитва да вкара интрига и пробва здравината на нервите на генерал Радев.

Павлов заяви, че балотаж ще има при всички случаи, тъй като има изискване на първия тур да са гласували повече от половината избиратели по списък, което според него не е възможно.

Генералът в политиката в двойката на БСП е Илияна Йотова, а генералът от армията Радев е редник в политиката, смята Павлов.

Асланов пък напомни новото правило за задължителното гласуване.

Интервютата на Диана Янкулова с Юрий Асланов и с Юлий Павловчуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна