Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчи наградите "Джон Атанасов" за постижения в информатиционните технологии

Снимка: БГНЕС


Д-р Елица Кьосева, която се занимава с квантова физика, д-р Зорница Козарева, специалист по компютърна лингвистика и д-р Веселин Райчев, който работи в областта на изкуствения интелект - това са носителите на Голямата награда "Джон Атанасов".

Росен Плевнелиев връчи президентските отличия „Джон Атанасов“ на млади български изследователи за постижения в областта на информационните и комуникационните технологии.Освен наградата „Джон Атанасов“, президентът връчи и учредените от 2012 г. грамоти „Джон Атанасов – първи стъпки в компютърните науки“ за ученици и студенти от 12 до 22-годишна възраст. С грамоти „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“ бяха отличени индивидуални и екипни проекти. Държавният глава връчи и грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“, които са в подкрепа на състезателите ни в международни ученически олимпиади в направленията информатика и информационни технологии.
По традиция церемонията по награждаването съвпада с рождението на известния учен от български произход д-р Джон Атанасов.

През тази година 57 кандидати са подали документи за участие в конкурса в четири оспорвани категории.

Репортажа на Лъчезар Цветков и интервюто с д-р Веселин Райчев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени