Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Колева: Отклоненията от добрите практики се случват в секционните избирателни комисии

Снимка: БГНЕС

Подготовката на секционните избирателни комисии трябва да бъде на по-високо ниво, защото в тях се случват отклонения от добрите практики. За това предупреди в предаването "Преди всички" Катя Колева – председател на Управителния съвет на Института за социална интеграция, който ще следи предзизборната кампания и изборния ден:

В самите комисии, когато отиде избирателят до урната, не всички от членовете на комисиите са достатъчно добре запознати. ЦИК взема своите решения. Какво се случва после в секционните избирателни комисии, смея да твърдя, че е невинаги това, което очакваме да видим.

Според Колева през последните години ЦИК работи по-прозрачно и на база на наблюденията на Института до този момент, може да се каже, че няма основание да се смята, че предстоящите избори няма да бъдат честни. Тя обаче смята, че и при тези избори можем да се окажем свидетели на обичайните нарушения:

Трябва да отчетем, че действително през последните години ЦИК започна да работи по-прозрачно и се дава шанс на организации, като нашата, да наблюдават изборния процес. От това, което наблюдаваме преди стартирането на предизборната кампанията, която започва официално от утре, нямаме основание да считаме, че изборите ще бъдат нечестни. Това се случва по-скоро в хода на самата предизборна кампания, когато започнем да получаваме сигнали при сформиране на самите комисии.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Борислава Борисова с Катя Колева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна