Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Цекова за премиерата на "Цигански колела": Има и много успели роми

Здрава Каменова
Актрисата от ромски произход Наталия Цекова разказа в "12+3" за предстоящата премиера на "Цигански колела" на 9 октомври.

Идеята дойде от Здрава Каменова, която реши, че трябва да запознае хората с ромската култура. Тя реши, че трябва да покаже и романтичния образ на ромите, който е позабравен. Базата са биографични истории, надградени с финалния текст, сподели Цекова.

Главният персонаж е жена, която се бори с предразсъдъците и самата себе си. Опитва се да накара човек, извън ромската общност, да я обикне. За да бъде приета от него, се опитва да изтрие, да скрие своята идентичност. В края става ясно, че не можем да изтрием същността си и сме принудени да се приемаме такива, каквито сме. Историите, които главната героиня иска да изтрие, постоянно я връщат към същността ѝ. Работи в банка, но сънува песни, разказа Наталия Цекова за сюжета на представлението.

Основният проблем на моя етнос е свързан с политическите ходове. Много е лесно да се прехвърли вината върху хора, които са слаби и податливи на манипулации. Има цяло поколение роми, което носи друг код, не получаването на социални помощи.

Има деца на 15 години, които раждат деца и други, които живеят по друг начин. Жалко е, че се чува само за първите, каза Цекова.

Още за премиерното представление чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна