Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Христова: Отново имаме усещането, че сме обект, а не субект във външната политика

Снимка: БНТ


Не познавам много добре процедурите в ООН, но защо така се получи, че отново имаме усещането, че сме обект, а не субект на голямата политика? - каза в "Нещо повече" доц. Антоанета Христова.

Критикувам издигането на втория кандидат. Това не е състезание с коне. Трябваше да държим на своя избор, нацията да застане зад човека, който вече е тръгнал да тича. Нямаше да бъде нито една от двете, но ние влизаме отново, разпънати на кръст, отбеляза Христова.

Не ли време да преговаряме за интересите си и да налагаме влиянието си в интерес на нашия имидж, на нашето позициониране в голямата политика? Очевидно имаме комплекс, който ни пречи, смята доц. Христова.

Искането за оставка на Борисов е естествен предизборен акт. В момента се прави кампания на гърба на грешките на управляващите. Първанов се държи логично. Нормално е такова действие. Само по себе си то не води до нищо. Страхувам се да не се замени важната тема с подобни въпроси на по-ниско равнище. Важната тема е, че имаме избори и трябва да изберем онзи кандидат, който е най-подходящ за ролята на президент. И в тази връзка също е важно, че се чувстваме обект, а не субект на външната политика.

Линията на борба на изборите е да се организират структурите на твърдите ядра. Много по-интересен ще бъде вторият тур, където ще излязат по-напред мажоритерният и идеологическият елемент. Вторият тур никак не е решен, смята А.Христова.

Тя очерта и качествата, които трябва да притежава бъдещият президент.

Професионалният му профил трябва да включва широка компетентност, смята доц. Христова.

ДПС си е поставило за цел да се преброи и да види на какво може да разчита чрез Пламен Орешарски. Тогава ще реши дали на втория тур ще подкрепи ГЕРБ или БСП, каза Христова.

Разграничението на Борисов с Плевнелиев никога не е било изговорено. Борисов публично винаги го е защитавал. Но това е тема на определени издания. Лично моето впечатление от медийни изяви е, че той не се е разграничил. Но Плевнелиев в един момент се опита да се автономизира от дясната си принадлежност. Тази автономизация беше разбрана като разграничаване. 

Президентската институция е дълбоко конфликтна вътрешно. Все още господства психологията на противопоставяне между различните групи, от които произлиза издигнатият човек, каза още Христова

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна