Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Тафров: Липсата на време попречи на Кристалина Георгиева

Снимка: БГНЕС


Решаващо за победата на Гутериш беше единството на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, обясни в "Нещо повече" бившият постоянен представител на България в ООН Стефан Тафров. Той даде и допълнителни разяснения относно процедурата на гласуване.
Информациите, че Бокова е на второ място, не са верни, каза Тафров.

Бокова е с толкова вето, колкото и Георгиева. При това гласуване не стана ясно кой какво вето налага, има предположения в световните медии. Те са, че блокирането на Бокова идва от две от страните членки - Великобритания и САЩ. При Георгиева това са Русия и Китай. Класациите са безсмислени в едно състезание, където има само един победител и най-важно е ветото. Всички въображаеми разлики между Бокова и Георгиева са в главите само на тези, които не познават процедурата. Гутериш посочва точно това - че първата му сериозна конкуренция е появата на Кристалина Георгиева. Липсата на време не ѝ позволи да консолидира допълнително групата от Източна Европа. Тя беше единственият кандидат, подкрепен и от други страни, подчерта Тафров.

Завоюването на поста генерален секретар се оценява навсякъде. Най-вероятно трябваше на по-ранен етап да се издигне Кристалина Георгиева. Беше ясно, че г-жа Бокова просто няма да мине, подчерта Тафров.

България не можеше да остане безразлична към духа, който се установи, че следващият генерален секретар ще е жена от Източна Европа. Г-жа Георгиева беше такъв кандидат, но поради липса на време не можа да развие кампанията си, каза още Стефан Тафров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна