Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Квантовият физик д-р Елица Кьосева – един от тримата носители на наградата „Джон Атанасов”

Президентът Росен Плевнелиев връчва наградата на д-р Елица Кьосева.
Снимка: president.bg

Специален гост в „Нашият ден” беше д-р Елица Кьосева, която заедно с д-р Зорница Козарева и д-р Веселин Райчев получи Голямата награда „Джон Атанасов” – президентското отличие, което всяка година се връчва на млади български изследователи за постижения в областта на информационните и комуникационни технологии.
Постиженията си в областта на квантовата физика д-р Елица Кьосева реализира в далечния Сингапур, но нейният успех достигна обратно до страната ни и спечели екипа на Президентството, който селектира кандидатите, които се състезаваха в четири оспорвани категории.
Наградата е висока чест за мен, както и за другите двама лауреати, и съм много щастлива, че екипът на президентството разпознава нашата работа и успехите на българите в чужбина изобщо – сподели д-р Елица Кьосева в ефира на „Нашият ден”.
Обект на научните изследвания на д-р Кьосева е контролът върху квантови системи и реализацията му при квантовите компютри.
Когато говорим за квантови компютри всъщност става дума за технологии на бъдещето – за второ поколение компютри, които ще се различават съществено от тези, които всички ние ползваме днес, включително и смартфоните ни.
Става дума за нова генерация компютри, които имат много нови ценни свойства и ще решават изключително трудни проблеми, които в момента изглеждат нерешими от класическите компютри – поясни д-р Елица Кьосева.
Тази нова генерация компютри идва със своите предизвикателства, разбира се, и в момента усилията на нашия специален гост са насочени върху това как квантовите компютри да излязат от теорията и да се превърнат в ежедневна практика.
В момента д-р Елица Кьосева е асистент-професор в Сингапурския университет по технологии и дизайн, но пътят й започва оттук, от Софийската математически гимназия, където учи още от малките класове, а после, след Втора английска гимназия изгражда цялата основа на своята кариера, включително и докторската си степен, във Физическия факултет на Софийския университет, където работи в групата на проф. Николай Витанов.
В момента д-р Елица Кьосева и нейният съпруг са в България и планират да се върнат и да живеят по-близо до нашите географски ширини. Пожелаваме им да са много успешни и щастливи на новото място и да се срещнем отново със следващите им успехи в ефира на програма „Христо Ботев”!
А повече за живота и пътешествията в Сингапур, за това какви са студентите в Сингапурския университет и каква е същината на работата на Елица, както и за това кое я прави щастлива – можете да чуете в звуковия файл!
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна