Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: След всеки студен душ за "Белене" данъкоплатецът разбира нещо допълнително

Снимка: БГНЕС

Едва ли някой се заблуждава за бърз и категоричен резултат – да се даде ясна представа какви са разходите, кой ги е направил, кой какво е свършил или несвършил. Но пък, от гледна точка прозрачност и допълнителна яснота върху това как точно един такъв голям проект се реализира в България, мисля, че винаги създаването на подобни анкетни комисии би трябвало да се посреща позитивно. Това каза за предаването „Хоризонт за вас“ Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията по внесеното в НС искане за създаване на временна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства, довели до възникване на задължения на държавата по проекта АЕЦ „Белене“, за периода 2008-а до края на юли 2016 година.

По проекта има много материали и яснота за това какво се е случвало през годините, припомни Стефанов.

През годините имаше един анализ на Агенцията „Държавна финансова инспекция“, който е и в българската прокуратура. Там имаше едни повдигнати обвинения, тоест има съществената злоупотреба с пари на данъкоплатците, която мисля, че никой не поставя под съмнение, на множество нива, между другото. Тук не говорим само за оперативно ниво, тоест на това, което се случваше в НЕК, в самата проектна компания "Белене", но и това, което се случва, начинът, по който е подписано самото споразумение, начинът, по който е подготвен проектът, коментира Стефанов.

Между другото, мисля, че след всеки такъв "студен душ", както се получи сега с решението на арбитражния съд, българският данъкоплатец разбира нещо допълнително за това доколко и как трябва да се разработват такива проекти. Още повече, че сега имаме много преки наблюдения върху това как се правят подобни проекти в развити, богати европейски икономики.

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна