Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юрген Мюлер: Трябва да бъде направена екологична оценка за ВЕЦ в Рила

При изграждането на ВЕЦ в Рила трябва да бъде направена оценка на въздействието на околната среда, предупреди Юрген Мюлер, началник на кабинета на еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела
В Европейския съюз ние се опитваме да имаме повече възобновяеми енергийни източници, защото така се борим с климатичните промени. Разбира се, когато има оплаквания, какъвто е случаят с водноелектрическата централа, ние винаги правим преглед на това дали има нарушаване на европейските правила. Ако открием такова, ние търсим начин да се свържем с всички засегнати страни и да решим проблема. Естествено е, че имаме много способи, включително чрез съда или наказателни процедури, но ние никога не искаме да се стига до такъв развой. Ако се върна към въпроса за изграждането на ВЕЦ, със сигурност трябва да има оценка на въздействието на околната среда и проектът да бъде консултиран с всички, които по някакъв начин са включени в него. 

През септември рибари и природозащитници протестираха в Самоков заради проекта за изграждането на малка водна електроцентрала.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна