Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров загуби финала в Пекин

Григор Димитров загуби финала в Пекин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Григор Димитров загуби финала на тенис турнира в Пекин с награден фонд над 4 милиона долара. В мача за трофея първата ни ракета отстъпи с 4:6 и 6:7 пред Анди Мъри (Великобритания) и пропусна възможността да спечели първата си титла за сезона.

Българинът  не успя да спечели първото си подаване в стартовия гейм и до края на сета не успя да върне ранния пробив. Във втория сет Димитров отново сервира пръв и този път не сбърка, но пък стори това в петия гейм. Мъри поведе с 3:2, а после затвърди пробива и увеличи преднината си. Хасковлията, обаче успя да се върне в играта в последния възможен момент - с пробив в десетия гейм изравни на 5:5. Последва гейм на нула в полза на българина и той поведе за първи път в мача. Шотландецът отговори по същия начин и се стигна до тайбрек. В него 25-годишният ни тенисист отстъпи с 2:7 и не успя да стигне до решителен трети сет.

Това беше 11-и мач между двамата и Мъри вече води с 8:3 успеха в преките двубои. Димитров игра третия си финал през годината и общо девети в своята кариера. През 2016  първата ни ракета достигна до заключителните срещи на турнирите в Сидни и Истанбул, в които загуби съответно от Виктор Троицки и Диего Шварцман.

За Анди Мъри днешната титла е юбилейна 40-та и пета за сезона, в който се пребори за второ олимпийско злато.  Въпреки поражението,  утре Григор Димитров ще изкачи с  две места в световната ранглиста  и ще заеме 18-ата позиция, което ще бъде най-доброто му класиране от 30 август 2015 година, когато беше 17-и.

Седмицата беше добра за мен. На финала трябваше да играя срещу един от най-трудните съперници в тениса в момента. Поздравления за победата на Анди. Преди не съм имал добри резултати в Китай. Този път успях да стигна до финала тук. Сега отивам в Шанхай. Надявам се, че ще продължа във възходяща линия до края на годината, заяви по време на церемонията по награждаването Григор Димитров.

Олимпийският шампион и победитeл на "Уимбълдън" Мъри постигна 60-ата си победа в 69 мача от началото на сезона и заслужи пети трофей за годината и общо 40-и в кариерата си.

Страхотна седмица за мен. Финалът беше на много високо ниво. Григор се бори до края. Беше много трудно и съм доволен, че успях да спечели в два сета. Постигнах доста победи, загубих и някои мачове, но със сигурност като постоянство на резултатите това е най-добрата година в кариерата ми", каза Мъри, който е втори в световната ранглиста, но до края на сезона запази шансове да измести сърбина Новак Джокович от върха, каза Мъри.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна