Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът "На опера с Марк" започва с "Любовен еликсир"

Снимка: ninanaidenova.com

„На опера с Марк” е името на най-новия образователен проект на Държавна опера Пловдив, чиято премиера ще бъде  днес от 19 часа в Дома на културата.

Иновативната платформа за популяризиране на оперното изкуство сред младежка публика е насочена основно към ученици над 12 години и студенти. Любимците на пловдивската публика – австралиецът Марк Фаулър и водещата Арина Христова, известна още като Госпожа Опера, ще въвеждат публиката в света на оперното изкуство по достъпен и атрактивен за младата аудитория начин. В рамките на един час двамата ще се разхождат из сюжета на оперите заедно със солисти, балет, хор и оркестър.
 

Марк Фаулър е едно от най-обичаните лица на Пловдивската опера. Австралиецът, роден в Мелбърн, е бил стипендиант на Райна Кабаиванска и завършва магистратура в НБУ. Oт 2013 г. е част от екипа на Пловдивския оперен театър. Гостувал е в над десет страни в Европа и Югоизточна Азия.

За премиера на проекта е избрана постановката на директора Нина Найденова, режисирана от Славчо Николов – „Любовен еликсир”. След като ожени три влюбени двойки на Античния театър миналата година, сега спектакълът има нова цел – да пали младежите към модерното оперно изкуство.

Действието на комичната опера от Доницети се развива през 50-те години на миналия век в Бѐла, Италия. В спокойното градче нахлува Рекламата и момичета от ерата на Мерилин Монро и моряци в бели униформи рекламират и продават всичко – от еликсири до чувства. Публиката ще се забърка във веселата бъркотия, предизвикана от красивата Адина, влюбения до полуда в нея Неморино и шарлатанина доктор Дулкамара.

Самият Марк Фаулър изпълнява главна роля в оперния спектакъл. Диригент е артистичният директор на Опера Пловдив маестро Лучано Ди Мартино, а хореограф – Боряна Сечанова.

Снимка


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна