Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габрово като добър пример в Европейската седмица на регионите и градовете

„България трябва да развива административния си капацитет“ - думи на говорителя на ЕК за регионалната политика Якуб Адамович

Бъдещето на регионалната политика в Европа след 2020, премахването на пречките пред доброто инвестиранe и единството между структурните фондове и плана Юнкер – това са най-важните теми, по които вече тече дебат в Брюксел, след като официално беше открито 14-ото издание на Европейската седмица на регионите и градовете. Демонстрации и обмен на добри практики, 130 семинара, възможости за намиране на партньори за бъдещи проекти – от всичко това има по много в рамките на най-голямото събитие в тази сфера за годината. Тази година мотото е „Региони и градове за устойчиво и включващо развитие“.

Европейската седмица на регионите и градовете официално бе открита от Марку Маркула (председател на Комитета на регионите) по време на сесията (откриваща и новия пленарен сезон) на Асамблеята на представителите на регионалните и местните власти в ЕС (Commettee of the Regions). Той призова ЕС да слуша, променя и привежда в действие по най-добрия начин 537-те инвестиционни програми, реализиращи се със средства от Европейския структурен и инвестиционен фонд. И няколко пъти спомена България и най-вече Габрово (Gabrovo innovation camp) като добър пример. Да припомним, че Макула съвсем скоро беше в Габрово за организирания там Граждански диалог за бъдещето на Европа, заедно с президента Плевнелиев, Томислав Дончев, наши евродепутати. Кметът на Габрово Таня Христова също пристига днес в Брюксел. Тя е един от 12-те постоянни представители в „парламента на кметовете“ (както наричат в кулоарите Асамблеята на представителите на регионалните и местните власти в ЕС). Освен това ще бъде модератор в четвъртък на панела по важната тема за „Ролята на индустриалните технологии за приобщаването и за социално-отговорното икономическо развитие“, в който ще бъдат представени проекти от Испания, Финландия, Австрия, Испания. Таня Христова е и председател на българската делегация в Комитета на регионите. Останалите са кметовете на Монтана, Попово, Пещера, Самуил, Стара Загора, Сливен, Ивайловград, Гоце Делчев, Кърджали, Правец. От страна на София постоянен представител е Малина Едрева. За София също стана дума във финалните думи на Марку Маркула. Но за това – малко по-късно.

Днешният ден от Европейската седмица на регионите и градовете е много интересен и наситен.

Ще бъде представен съвсем новият и актуален регионален справочник или  „регионална книга“ на Евростат (Eurostat Regional Yearbook) за развитието на регионите в Европа, както и Urban Europe, изпълнена с интересни статистики за малки и големи градове и техния растеж по различни показатели във всяка от страните на ЕС. Ще бъдат обявени и победителите в четирите категории н конкурса „RegioStars”.

Друга коментирана тема е отчетът за кохезионната политика и усвояването на средствата за предния период (2007 – 2013). За България те са съставлявали 38,7 % от държавните капиталови инвестиции (при среден показател за ЕС – 6,5). Всъщност ние сме на девета позиция, „води“ Унгария с 57 процента, следвана от Литва и Словакия, също с над 50 процента. Над 6000 работни места, 1040 км ремонтирани пътища, 234 километра обновен релсов път (за влакове), 70 изследователски проекта, довели до 244 работни места, 40 проекта в кооперация между бизнеса и изследователски институти. Това са част от предоставените до този момент цифри. С част от тях започна и специалното интервю, което даде за Радио София говорителят на дирекцията за регионална политика в ЕК Якоб Адамович. Той подчерта факта, че догодина ще станат 10 години, откакто България е член на ЕС и че трябва да си представим какво е било тогава, през 2007 и какво е сега. Продължи с важността на развитието на административния капацитет и качество, за развитието на икономиката на научна основа и – най-вече – за тясна връзка, която страната ни трябва да търси между структурните фондове и плана Юнкер. Както и за необходимостта от децентрализация – трябва да се реализират проекти, водещи до устойчиво развитие не само в София, Варна или Пловдив, а из цялата страна. Защото цялостната стратегия по отношение на развитието на регионите и градовете работи на две нива – първото за намаляването на разликите между отделните държави в ЕС, и второто – за изравняването на отделните райони вътре в самите държави.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна