Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Кунева ще настоява за публичен контрол върху дейността на висшите учебни заведения

Меглена Кунева
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието и науките уважава и стриктно спазва законите - ние не се намесваме в академичната автономия, което означава правото на университета, на академичното управление, да го осъществява на базата на тези изключително широки правомощия, които законодателят му е дал. Това обясни за предаването "Преди всички" вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева относно гласуваното във вторник назначение на професор Виктор Златков за нов ректор на Медицинския университет в София. Той беше избран на Общото събрание на университета, което при закрити врата отстрани от длъжност досегашния ректор професор Вихра Миланова.

В ситуация сме, в която е поставена на карта репутацията на цяло едно висше учебно заведение и то най-старото, най-престижното по отношение на медицинската професия. За мен това е много тежък удар и за нашата система, и срещу престижа на страната,
посочи Кунева, която изключи да има политическа намеса в назначението на професор Златков.

Проблемът тук е, че ние говорим за академично ръководство, за професори, за хора, на които ние доверяваме буквално живота си - лекари, а на мен не ми е все едно морала на един лекар в нито един момент,
подчерта Кунева.

Образователният министър посочи, че след като приключат вече започналите проверки от просветното министерство в университетите в страната, самата тя ще настоява за публичен контрол върху дейността на висшите учебни заведения, като за целта обмисля промени в Закона за висшето образование:
Ситуация, в която данъкоплатецът плаща, а не знае за какво, а академичната автономия води до някои изкривявания - аз не искам. Става въпрос за контрол и отговорност - това е моят избор! Аз искам да има свобода, искам да има подкрепа и искам да има отговорност и ще ги наложа!

Проверки ще има, резултати ще има - там, където има отчетлив проблем, аз ще се обърна към прокуратурата или ДАНС, защото това не е просто цветът на нацията, а това са хора, които са призвани да се грижат за нацията, допълни министър Кунева.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна