Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът "Кой е срещу мен в мрежата" обучава децата как да изградят своето дигитално Аз

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Безопасността на учениците в интернет е темата на провеждащите се обучения в изпълнение на проекта "Кой е срещу мен в мрежата". Инициативата обучава децата как да изградят дигиталните си досиета и как да се справят с агресията в мрежата. Присъствието и ролята на социалните мрежи нарастват постоянно, обясни в предаването "Преди всички" Катя Благоева, изпълнителен директор на фондация "Интелдей", която е организатор на обученията, които се провеждат с деца от 5 и 6 клас:

Това е възрастта, в която децата трябва критично да започнат да възприемат съдържанието, което откриват в интернет.

Именно лесният контакт и интерактивното общуване превръщат социалните мрежи в магнит за подрастващите, но въпреки забавленията, зад тях се крият реални опасности.

Обучението в училище по информационни технологии дава начални познания за работа с компютър, посочи Благоева, като обясни, че проектът има за цел да стъпи на добрите практики, заложени в предмета, и да ги надгради, давайки на децата умения да разпознават опасностите в мрежата, както и да съставят лично дигитално досие.

Дигиталното Аз е онова, което всеки потребител в социалните мрежи публикува, т.е. споделя във виртуалното пространство, допълни Катя Благоева и сподели, че родителите все още не съзнават, че опасностите в интернет са така големи, както ако пуснат детето си без надзор в тъмното по улиците в реалния живот.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени