Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба „80 години Бистришка четворка“ в БНР

Тази година се навършват осем десетилетия от създаването на „Бистришката четворка” – първия оркестър за фолклорна музика у нас, основан през 1936 година. Групата е в основата на създаването на сегашния Оркестър за народна музика на Българското национално радио. Затова в първия си концерт за сезона – на 13 октомври, в Първо студио на БНР от 19 часа, виртуозите на диригента Димитър Христов ще отбележат юбилея. Изложба от 10 пана, изложени във фоайето пред студиото, разказва историята на формацията .

Деян Матеин (тамбура), Йордан Белкин (гъдулка), Ангел Кривински (гайда) и Стоян Стоилов (кавал) дълги години изпълняват български народни песни и танци пред българска и чуждестранна публика. Всички те са родом от село Бистрица откъдето и състава получава името си. Те са и сред първите инструменталисти, застанали пред микрофоните на БНР – още на 12 април 1936 г., както става известно от книгата „Бистришката четворка” на Тодор Ковачки.

В запис от Златния фонд на БНР Деян Матеин разказва за първите трепети от досега с медията и как четиримата са изминавали пеша пътя от 15 км от селото си до Радиото три пъти в седмицата.

Година по-късно Цвятко Благоев сменя кавалджията и променя облика на групата. Всички музиканти от формацията имат изключителни заслуги за развитието на българския фолклор. Деян Матеин, заедно с Филип Кутев и Иван Кавалджиев, е сред основателите на Държавния ансамбъл за народни песни и танци. Четворката работи с хоровата капела "Светослав Обретенов", с трупата на Народния театър „Иван Вазов”. Съвместно с първия наш хореограф Борис Цонев, ръководител на първия танцов ансамбъл „Българска китка”, четворката изнася много концерти в страната и чужбина. Участва и в балета „Под нашето небе” по музика на Христо Манолов.

Четиримата музиканти оставят в наследство на съселяните си от Бистрица и фолклорен състав към читалището „Свети Цар Борис I – 1909 г.“. Самодейци от ансамбъл „Бистрица“ подготвя изложбата. Това са Здравка Джорева-Пенева, Анелия Овнарска-Милушева, инж. Александра Сайкова-Борисова и Боян Малинов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени