Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максим Мизов: Политическата диета води до загуба на вкуса

Преди 89-та в политически идеологизирания „дървен език“ имаше особен чар, защото той караше хората да мислят и да търсят иносказанията, докато сега сме семпли и примитивни, с огрубено виждане и повърхностно плъзгане на мисълта по тази директна речовитост, която не крие никакви изкушения. Това каза в интервю за предаването "12+3" проф. Максим Мизов, който издаде своята нова книга „Политизираното тяло“. Не само анатомичният, но и социалният, политическият, политизираният език има вкусови рецептори към едни или други ценности и идеи, убеден е авторът:

Когато организмите са подложени на политическа или историческа диета, която става банална, те загубват вкус към нещата и когато се появи нещо ново и пикантно, апетитът се изостря. Социалният нос души и търси новости, приятни аромати – нови идеи, нови визии.

Максим Мизов (1953) е завършил философия с профил социология в СУ "Климент Охридски". Доктор по философия и доктор на социологическите науки. Работи в сферата на етиката, политологията, социологията и етнологията. Автор на 25 монографии и на повече от 230 студии и статии в научно-теоретични сборници и списания. Сред разработваните от него теми са мултикултурализмът и българският етнически модел, ромите в социалното пространство, политическите предразсъдъци.

Цялото интервю на Петър Волгин с Максим Мизов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна