Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домът за хора с увреждания в Стара Загора е най-големият на Балканите

2
Снимка: Полина Тодорова
Постоянно населяващите Дома за хора с увреждания в Стара Загора са 211 души, а персоналът – около 100, което прави социалното заведение най-голямото на Балканите от този тип. Преди няколко дни заведението отбеляза 40-годишния си юбилей. За предаването "12+3" по "Хоризонт" д-р Надя Трендафилова, която заема поста директор от 4 години, сподели основните проблеми пред дома:

Разчитам на всеки един служител. Не е трудна нито моята задача, нито тяхната, но мисля, че се справяме, защото имаме много какво да дължим на тези хора. В домове като нашия, пък и всички останали в България, не коментирам навън, няма студ, няма глад, няма мизерия, но има болка. Има събрана много човешка болка и тази болка е най-трудното нещо, с което можем да работим ние, служителите. Това е нещото, която трябва да се разчупи. Това е нещото, на което трябва да се обърне внимание, нещото заради което на тези хора сме им длъжници.

Социалните работници в заведението са петима, а и санитарите недостигат, сподели Трендафилова. Има един лекар и свободно място за още един, но специалистите отказват да работят там.

Когато домът е бил създаден, в него е имало условия за хора, частично можещи да работят и са изнасяли продукция. Сега това не се случва, а трудотерапията сега е главно за занимание на обитателите.

Тогава, когато частично са можели да работят, са били на възраст между 18 и 55 години. Сега, 40 години по-късно, 70% от тези хора продължават да стоят в дома. Сещате се на колко години са тези хора. Това вече не е дом за възрастни, а е по-скоро дом за стари хора, защото над 65 години, по определение на Световната здравна организация, хората се водят "стари". Тези хора не искат да работят. Казвам го с малко присвита уста, но е факт. Предлагани са много пъти дейности, които да се развият, с които да се занимават, но хората не искат, защото това ще им се отрази на пенсията, това ще им се отрази и на заплащането.

Част от обитателите на дома заявиха пред кореспондента на БНР, че са доволни от условията в дома, но други се оплакаха от грижите и отношението към тях. Трендафилова коментира, че въпреки желанието на ръководството, няма как да се осигурят най-добрите възможни условия и сподели, че много от потребителите дори не плащат таксите си в дома:

Тези хора, които са дошли, те всъщност или нямат покрив над главата си, или няма кой да се грижи за тях. И те получават минимума необходими неща, базисната услуга, с които човек може да живее. Без такава институция те няма да имат това нещо. Смело мога да кажа, че базисната услуга я покриваме. Това, че няма определени неща, които би било хубаво да ги има, но ги няма като допълнителни неща, факт е.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна