Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият ректор на МУ-София и бившият областен управител на София на разпит

Снимка: архив

Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев е на разпит от близо час в Столичното следствие, във връзка с обвиненията срещу него за безстопанственост. Към момента няма достатъчно информация какво точно обвинение му е повдигнато и за кои от нарушенията, които бяха оповестени преди това от одитния доклад от Министерството на образованието.

Разследването срещу него започна в края на септември, когато от държавното обвинение изнесоха данни за нанесени значителни финансови вреди на университета, през периода от началото на 2014-а до края на мандата на Митев – през 2016 година. Ако се стигне до внасяне на обвинителен акт срещу него и бъде признат за виновен, бившият ректор може да получи от 1 до 10 години  затвор.

По-рано през Следствието мина и бившият областен управител на София Веселин Пенев - също с обвинение за безстопанственост, от която са настъпили вреди за държавата в размер на 11 милиона лева. Прокуратурата стигна до повдигане на обвинение. 20 000 лева е паричната гаранция, която е наложена на Пенев. Той няма право да напуска страната.

Скандалът, в който Пенев е в главната роля, беше изнесен от БСП. Те обясниха, че той е продал т.нар. "Царски конюшни" в центъра на София за 90 лева на квадратен метър. Тогава премиерът Бойко Борисов поиска оставката му. Пенев първо отказа, после я подаде.

По-късно прокуратурата установи, че освен за конюшните, той трябва да отговаря и за наетия от него високопроходим автомобил, както и за продажба на имоти, на изключително занижени цени, собственост на Областната администрация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна