Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Славов: Някой е търсил служебна победа

Иларион Иларионов: Квадратчето "Не подкрепям никого" създава само формален проблем

За бившия конституционен съдия Димитър Гочев няма причина за сезиране на Конституционния съд

Проблемът се появи, защото квадратчето „Не подкрепям никого“ генерира странен глас – нито действителен, нито недействителен. В определението за действителен глас влиза и това поле, но бюлетините, отбелязани с въпросното поле се обработват навсякъде като недействителни. Това обясни пред "Хоризонт" математикът и бивш член на ЦИК Иларион Иларионов:

Ако този глас беше наречен недействителен, тогава нямаше да има проблем. Той не участва в никакви сметки. Това, че е наречен „действителен“ създава формален, терминологичен проблем. 

Определяйки текста като гаф, той подчерта, че той няма да има особени последствия, освен ако някой не сезира Конституционния съд и КС не реши да обяви за противоконституционно именно наименованието на въпросния глас.

Изборният процес е тръгнал и е абсурдно да променяме правилата посред този процес, категоричен бе Иларионов:

Все едно на футболен мач по време на мача да кажат, че дузпата няма да се бие от 11 метра, а от 19.

Бившият конституционен съдия Димитър Гочев не вижда проблем с квадратчето в бюлетината „Не подкрепям никого“. Квадратчето е прието, а ИК не е бил атакуван пред КС, изтъкна Гочев:

Тези гласове не се броят за този, който иска да спечели изборите, а не му достига един глас. Този, който не е избрал никого, неговият глас не може да отиде в ничия полза.

Тази абсурдна методика третира протестния вот като недействителен, а изрично е записано, че е действителен и на тази база някой е търсил служебната победа, заяви по-рано в парламента Петър Славов от РБ.

От ПГ на ГЕРБ припомниха, че писането на изборните правила е било съгласувано с всички парламентарни групи. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов подчерта, че е изключително грубо по време на кампания да се променят изборните правила с аргумента за мнима противоконституционност. Налице са всички основания да бъде отхвърлено искането на който и да е, ако КС бъде сезиран, смята Кирилов:

Тези гласове са част от сегашните недействителни гласове. Ако на най-силния кандидат в президентското състезание са му били необходими Х гласа, за да спечели по стария регламент, същият брой Х ще му бъде необходим и по сегашните правила. 

Всички гледни точки по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна