Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пол Сурачич: Има отлив на републикански гласове за Тръмп, но остава неясна ролята на "мълчаливото мнозинство"

Хората вече не вярват, че медиите са неутрални, казва американският политически анализатор

Избиратели изтъкват ключовата роля на щата Охайо в американската президентска надпревара
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има много хора в САЩ които не са щастливи и се оглеждат за радикална промяна и Доналд Тръмп за някои хора символизира тъкмо радикалната промяна. Това казва в интервю за БНР американският анализатор Пол Сурачич.

Броени седмици преди президентските избори в САЩ той е сред най-цитираните политически анализатори, когато се търси отговор на въпроса: какво се случва, ако на сцената се окажат неособено харесвани дори в твърдите ядра на партийните им формации кандидати. Една от последните му статии във "Вашингтон поуст" е публикувана в книгата „Науката зад Тръмп: Как да обясним издигането на един неочакван кандидат”. Сурачич ръководи Департамента по политика и международни отношения в университета "Йънгстаун" в Охайо - един от ключовите щати, в който до последно остава интригата в кой цвят ще се оцвети - в червеното на републиканците или в синьото на демократите. За ключовата роля на Охайо Сурачич пояснява:

Никой след 60-те години на ХХ век не е бил избиран за президент, ако е загубил изборите в щата Охайо. Както знает,е ние избираме нашия президент щат по щат, като всеки щат има определен различен брой електорални гласове на базата на броя население, а не големина на щата. А Охайо е един от тези 12-13 щата, където не знаем изхода. 

Гласоподавателите, които още не са решили и тези, които рязко ще сменят посоката на гласуването си от демократите към републиканците или обратното са особено важно в случаи като този, в който резултатите на двамата опонента са твърде близки, изтъкна още Пол Сурачич:

Когато разликата между кандидатите е малка,  става ключов гласът на нерешилите. Така беше през 2012, когато разликата беше под 3 процента и ключът беше в Охайо, или през 2000 година, когато Ал Гор се изправи срещу Джордж Буш. Освен, че са важни нерешилите за кого да гласуват,  сега наблюдаваме и нарастване на техния брой. Този път те са два пъти повече, отколкото са били преди 4 години.

Един от лозунгите на Тръмп гласи, че зад него е мълчаливото мнозинство. Запитан колко ключов е този елемент на мълчанието и на гласовете, които досега не са отивали към нито един от двамата класическите играчи - демократите или републиканците, Пол Сурачич отговаря:

Ще имаме отговор на този въпрос в деня на изборите. Това е един от неговите основни аргументи срещу проучванията до този момент - намаляването на подкрепата идва от хората, които участват в изследванията, но няма как да изчислим тези, които за първи път ще си кажат мнението в изборния ден. Той казва: „Вие не ги питате тях“. Също така той твърди че има хора, които до този момент не са били представени изобщо и чийто гласове никога не са били вземани предвид. Той има предвид работническата класа и смята, че дава гласност на техните тревоги.

Дали след станалите публични размишленията на Доналд Тръмп за жените той ще загуби типичните консервативни републикански гласове:

Това е  въпросът сега. Допреди две седмици републиканската партия се обединяваше въпреки, че много от образованите републиканци и жените бяха разочаровани от факта, че Тръмп се оказа републиканският кандидат. Сега обаче след излизането на записите и неговите размисли за жените рейтингът му започва рязко да пада тъкмо сред тези републиканци, които бяха преглътнали номинацията му.

На въпрос дали въпросът за пола ще остане сред водещите в президентската надпревара Пол Сурачич отговори така:

Има и много други теми,  които са разделни - позицията му за миграцията, стената с Мексико, но със сигурност темата за пола има особена роля този път. А и изобщо за първи път имаме жена в надпреварата, а това е наистина много сериозно различие от досегашните избори за президент на Съединените щати.

В размисли за ролята на медиите и откритото деклариране на подкрепа за определен кандидат Пол Сурачич подчерта:

Лично аз смятам, че това е голям проблем, с който ще се сблъскаме и след изборите - увеличаването на броя на американците, които смятат, че медиите не са истински неутрални. Новото е, че точно на тези избори медиите ясно заемат страни. Създава се усещането за топла връзка между пресата и кандидатите. Затова хората трудно могат да повярват, когато медиите показват непоследователността или неистините в това, което казва г-н Тръмп.  Хората просто вече все по-малко смятат, че медиите са неутрален арбитър между опонентите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна