Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в управляващата коалиция и спешен ремонт на Изборния кодекс

Снимка: Дневник

От ГЕРБ обявиха, че днес ще внесат промени в Изборния кодекс по отношение на гласуването на българите в чужбина и квадратчето "Не подкрепян никого". Задължителното гласуване и ограничението на броя на изборните секции в чужбина беше наложено и искано от ПФ. В интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Валери Симеонов, председател на ПГ на ПФ, коментира:

Скандалите бяха през май месец. Изборният кодекс е приет, той е действащ закон. Стигнали сме до споразумение с нашите управляващи партньори, стиснахме си ръцете. Не мога да разбера как въобще на някого може да му дойде на ума по време на кампанията да променя Изборния кодекс. Колко легитимен ще бъде избраният президент, независимо от коя партия е?

БЗНС настоява за предсрочни парламентарни избори през пролетта на 2017 г. Това се казва в декларация, публикувана на официалния сайт на партията. Даниела Таринска, председател на БЗНС София и член на постоянното присъствие на партията, каза:

Всичко, което излиза на сайта на БЗНС, е официална позиция на партията. Ние бяхме провокирани от представянето на думите на Николай Ненчев в медиите. Смятам, че той не е цитиран правилно. Не е казал: "Прав сте, господин премиер", поне не в този смисъл. Това всъщност провокира нашата декларация, защото ние бяхме обидени от начина, по който беше цитиран председателят на партията.

По повод спешния ремонт на Изборния кодекс председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви:

Внасяме промени в Изборния кодекс. Подписвали сме законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, така както Изпълнителната комисия във вчерашния ден е взела решение. Промените са в следните посоки: по отношение на границата от 35 секции, които могат да се образуват в коя да е чужда държава. Нашето предложение е тази граница да отпадне за държавите от ЕС. Аргументът за това е, че ние сме част от ЕС, интегрирани сме в него, имаме общи органи, така че смятаме, че по този начин, ако действително има някакво напрежение по отношение на възможността български граждани да гласуват в чужбина, то това напрежение ще бъде преодоляно.

Ще има много тежки сътресения в управляващата коалиция, защото вече се появиха първите непримирими различия, това каза Гроздан Караджов, член на Гражданския съвет на РБ:

Тези, които сме в опозиция, не се поддаваме на никакви неща, нито на рекетьорски, нито на нерекетьорски, защото имаме ясна позиция, близо от една година. Ако си спомняте, ние напуснахме управлението, свалихме доверие, защото се провали съдебната реформа, а други реформи не се правят, съответно ние искахме това нещо да бъде поправено, а до ден-днешен то не е поправено и съответно не можем да говорим за каквато и да е корекция. На нас няма как да ни се каже "Довиждане!", защото ние сме го направили преди една година това довиждане и то е дошло от наша страна. Поведението на министър-председателя не беше добро, не беше издържано.

Янаки Стоилов от БСП коментира:

Аз мога да припомня нашата позиция и специално моето изказване в парламента, когато се предлагаше за първи път тази възможност да не се подкрепя никой кандидат, която е странна, но тогава настоявах, ако такова предложение бъде въведено, гласовете да бъдат отбелязвани като действителни не само за отчитане на изборната активност, но и при определяне на това, което трябва да спечели кандидатът, защото съобразно Конституцията в член 93, алинея 3 се изисква, за да бъде избран някой от кандидатите на първи тур, да са участвали повече от половината избиратели и той да е получил повече от половината действителни гласове. Ясно е, че когато някой заявява, че не подкрепя никой от кандидатите, това е съзнателна воля. Иначе това можеше да се постигне и без подобна възможност. Ако някой отиде да гласува и не попълни нито един от предложените избори или зачертае бюлетината, тя наистина ще е недействителна. Това може би е един реверанс към хората, които са принудени да избират един кандидат, да имат една такава типична възможност. Добре е, че все пак Конституцията е посочила, че на втори тур участват двамата кандидати, които са получили най-много гласове, иначе можеше да се стигне до парадокса най-много гласове да се съберат за квадратчето "Не подкрепям никого".

Цялото интервю с Валери Симеонов, Даниела Таринска, Данаил Кирилов, Гроздан Караджов и Янаки Стоилов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна