Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Hommage a Despo" в Народния театър - почит към творчеството на Стефан Десподов

Снимка: Народен театър

"Hommage a Despo" - под това мото е изложбата, в която са представени плакати, рисувани от двайсет и един български художници, посветени на яркия талант на художника Стефан Десподов. Експозицията се открива тази вечер във фоайето на Народния театър "Иван Вазов" и ще остане там в продължение на месец.

Разбира се мястото не е избрано случайно, защото именно с тази културна институция е свързана голяма част от творческата биография на Стефан Десподов, обясни пред Радио София един от организаторите Албена Спасова:

Няма смисъл да разказвам каква фигура е, какъв знаков артист е Стефан Десподов. Това е човекът, който даде облика на Народния театър за последните две десетилетия. Това е последният активно действащ плакатист, който имаше своята трибуна, сиреч Народния театър. Не случайно тази изложба се случва именно там, в прекрасното пространство на фоайето на Народния театър. И неслучайно всички автори, които поканихме за участие, приеха и направиха своите плакати.

Събитието е първият проект в програмата на Осмото международно триенале на сценичния плакат, което официално ще бъде открито на 7 ноември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна