Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В зелената система всеки стрък има значение. Тя не е просто горичка и цветенца

Зелената система е място, което трябва да се осъзнае. Когато човек натрупа знание, променя и отношението си към околната среда. Всеки трябва да стигне до разбирането за това как зелените площи влияят на градската среда. Обикновено схващането за зелена система е една горичка и цветенца. Това мнение беше изразено от студенти в "Радиоприемница" на Радио София. Нашите три събеседнички  - Десислава Пакиданска, Теодора Лазарова и Мария Савова са студентки в Лесотехническия университет в София.

Според момичетата зелените площи са не само големите паркове и градини в населените места. Това са и междублоковите пространства, училищни и частни дворове и други. В зелената система всеки стрък има значение, заради симбиозата с природата.


Хората можем да намалим въздействието си върху околната среда преди всичко като избираме щадящо строителство. За пореден път чухме пример за зелено строителство, което е добър начин за спестяване на енергия. Това подобряване може да се постигне и чрез вертикално и покривно озеленяване, които са перфектната изолация дори срещу шум.

СнимкаСпоред студентите за закон за зелено строителство е рано да се говори, по-скоро трябва да има облекчения за тези, които инвестират устойчиво. При зеленото строителство не е необходимо да се проектира още от основите на сградата. Възможно е заварено положение, например чрез конструкция от стоманени въжета на панелен блок може да се постигне зелена градина. Така може да бъде решен проблемът с акустичното замърсяване.

Според младите ландшафтни специалисти има доста места в София, които остават като пространство при застрояването и точно те трябва да се обособят като градини и паркове. Парковете привличат с ефимерните неща - с полъха на вятъра, шума на листата, пеенето на птичките, сенките и светлината. Това е най- благоприятната среда за спорт. Модерните паркове се изграждат като достъпно място за всички хора.

Как да се повиши качеството на околната среда, каква трябва да е зелената система на София и какви паркове трябва да се създават?  - в "Радиоприемницата" отговарят три студентки по ландшафтна архитектура в Лесотехническия университет в София - Десислава Пакиданска, Теодора Лазарова и Мария Савова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна