Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малмстрьом: Не се очаква днес да бъде гласувано решение за сключването на СЕТА

Сесилия Малмстрьом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че не очаква да бъде гласувано решение днес от министрите на икономиката за сключването на СЕТА. Подкрепата за споразумението за свободна търговия с Канада трябва да е единодушна, обясни Малмстрьом преди Съвета по търговия, който започна в Люксембург:

Не съм сигурна, че днес ще вземем решение, защото някои държави и региони на държави все още не са готови. Освен Белгия и други страни имат притеснения. Работим денонощно и се надявам да подпишем споразумението другата седмица. Изправени сме пред много трудна ситуация, защото, ако не можем да подпишем с близък съюзник като Канада – една от най-демократичните и прогресивни страни в света, това ще има последици върху цялостната търговия на ЕС. Разбира се, от премиера на Канада зависи кога да резервира самолетните си билети за Брюксел, но очевидно, ако не можем да се разберем по споразумението , не може да има среща на върха.

Федералното правителство на Белгия все още не е убедило местните власти във Валония да подкрепят търговското споразумение между ЕС и Канада, потвърди Дидие Рейндерс, министър на външните работи и търговията:

Не става въпрос да се блокира СЕТА, или не. Причините са в Конституцията. В Германия Конституционният съд има специфични изисквания. У нас регионите трябва да дадат съгласието си, когато международните договори са от смесен тип. Целта ни е да постигнем напредък до лидерската среща на ЕС в края на седмицата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна