Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромски ученици ще получават стипендии, за да завършат средното си образование

Снимка: Радио ВИДИН


1200 стипендии ще бъдат дадени на ученици от ромски произход, за да бъдат мотивирани и да завършат средно образование и да продължат обучението си в университет. Едно от условията е да са завършили основното си образование в дневна форма на обучение.

За тази и следващата учебна година по проекта са предвидени общо 561 400 евро, като 60% от общата стойност е от Ромския образователен фонд, а 40 на сто - от Министерството на образованието. По 30 евро месечно ще получават ромските ученици тази година. Догодина сумата ще зависи от успеха им. Целта е да вземат държавните зрелостни изпити.

Информацията за проекта в подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средното образование допълни Огнян Исаев от Ромския образователен фонд:

Нашите модели са основно в областта на ранното детско развитие, основното образование, основна десегрегация на училищата, подкрепа на ромски ученици в гимназиален етап чрез стипендиантски програми - менторство. Имаме стипендиантска програма за роми, които се обучават в университети и също така имаме модел за образование за възрастни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна