Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита паметта на Свети Йоан Рилски Чудотворец

| обновено на 19.10.16 в 12:05
Снимка: wikipedia.org

Стотици поклонници пристигнаха днес в Рилския манастир, за да отбележат празника на светеца-отшелник и покровител на българския народ Иван Рилски.

Датата 19-и октомври, записана в църковния календар като Отчовден, е свързана с пренасянето през 946 година на мощите на Свети Иван Рилски от манастира в Средец. През 1469 година те са върнати на монашеското братство с разрешението на султана и досега се пазят в специална мощохранителница. На 19-и октомври всеки, дошъл в светата обител, може да докосне нетленната ръка на светеца и да чуе разкази за чудесата, които е извършвал както приживе, така и след кончината си.

През 2016 година се навършват 1070 лета от съграждането на Рилската света обител, което също е дело на светеца, чието име носи манастирът. Той е и най-посещаваният от туристите обект на българското материално и духовно наследство. Около един милион са посетителите всяка година. От 1996 година за свой покровител го избират и българските лекари, които днес също празнуват.

Със Света литургия в Търговище започнаха тържествата по повод 80-ата годишнина от построяването на храм "Свети Иван Рилски" и 130 години от рождението на Нюйоркския митрополит Андрей. Светата литургия отслужи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заедно със свещеници от Варна и Търговищка духовна околия, а честването на двете годишнини продължи с откриването на голяма фотоизложба "С пламъка на вярата", посветена на живота и делото на митрополит Андрей Нюйоркски. Тържествата завършват с концерт и награждаване на дарителите на храма, обясни ставрофорен иконом Славчо Проданов и допълни: 

Негово Високопреосвещенство Нюйорският митрополит Андрей има дан и свалянето на схизмата, т.е. от автономна църква Българската православни църква да има патриарх и да бъде автокефална църква. Той основава задграничните ни църкви в САЩ, Канада и Австралия, в които той събира българите.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна