Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Стойнeв: От глупост, непрофесионализъм и некадърност се стига до залог за политическото управление

Снимка: bnt.bg

Нищо изненадващо няма в тази предизборна кампания. Това каза за предаването "Преди всички" Веселин Стойнeв от сп. "Икономист", който коментира готвените промени в Изборния закон:
 

Във всяка кампания сякаш до последно променяме правилата, но този път, сякаш бихме всички рекорди, защото в самия разгар на кампанията се оказа, че не сме видели как се броят гласовете "не подкрепям никого". Това доведе до огромен скандал, до заплаха от разтуряне на управляващото мнозинство, опасности от сезиране на Конституционния съд, до спешни поправки, които обаче също са съмнителни и могат да доведат до оспорване пред Конституционния съд

Странни са нещата. Хем си задължен да дадеш гласа си, хем гласуваш "против всички", хем това не е кандидат, разбира се, ти не можеш да можеш да овластиш този глас, хем той се брои двойствено. И сега за в бъдеще пак ще се брои двойствено, защото на едни избори ще се брои, на други няма да се брои, ако последно се приеме по този начин. Забележете, че последното е изключително смешно. В понеделник управляващите вкарват в 12.49 ч., в деловодството, шестима депутати от ГЕРБ, начело с шефа на правната комисия Данаил Кирилов и Красимир Велчев поправка в Изборния кодекс, с която да се счита за действителен за всички избори този глас. Това щеше да доведе на следващите парламентарни избори отново до проблем, защото това увеличава бариерата и за парламентарните европейски избори, и увеличава бариерата, изборната, за влизане в парламента и лишава малките партии, прави парламента по-непредставителен. Бойко Борисов му казва, че трябва да се направи това, както искат реформаторите, а те отдавна предлагат този глас против всички да не се зачита в броенето при пропорционален вот. Кирилов му казва: "Не може", а Бойко Борисов му казва: "Как така не може, кой ти каза, че не може?". Пет часа по-късно, в същия ден, може да видите на страницата на НС, в деловодството – в 17.57 ч. – вече коалиционна група от депутати – Кирилов, Зеленогорски и двама от ПФ – внасят друг законопроект, с който вече "не подкрепям никого" се зачита само за мажоритарните избори – президенти и кметове, но не и за пропорционалните.

Стойнeв прогнозира, че спешните поправки в Изборния закон могат да доведат до ново объркване у избирателите и противоречат на Конституцията. Той допълни, че "имаме поредица от навързани глупости", за да се стигне дотам, че толкова много специалисти по изборно законодателство не са видели проблемите в него преди разгара на кампанията:

Положението е такова, че от глупост, непрофесионализъм, некадърност се стига до залог за самото политическо управление, което всъщност вече поставя основание за справедливо решение.

За какви идеи, за какви личности говорим, когато цялата обществена енергия е съсредоточена върху това как се броят и как се зачитат определени гласове. Колкото до самата същина на подбора на кандидатите и заклинанията, че едните са за стабилност, а другите са за радикална смяна на статуквото, аз мисля, че тази кампания беше изключително закъсняла, предварително сякаш беше снишена, поне от страна на управляващите, залогът за поста държавен глава. Видите ли, той служи само за това да ни допълни комплекта на необходимите инструменти, от които имаме нужда, за да покажем, че сме стабилни. Мисля, че вече се осъзнава като грешка и сега панически се опитват да се мобилизират. Това показват и социологическите данни. Мобилизацията, всъщност, и в двата лагера не е пълна. От една страна, кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева разполага със 70% от гласовете на ГЕРБ в момента. Отляво генерал Радев – също с около толкова, което се дължи на неговата недостатъчна разпознаваемост още, но той има стратегическото преимущество, че е извънпартиен.
Интервюто на Таня Величкова с Валентин Стойнев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени