Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петко Тодоров: Необходима е некампанийна политика за ромите

Снимка: БГНЕС

85 на сто от ромите у нас ( които са общо 5-6% от населението според онова, което те самите заявяват), са под линията на бедност от 300 лева, а 45 на сто е безработицата сред тях. Става дума за бедността като индустрия и сбъркана икономическа политика. Това заяви проф. д-р Петко Тодоров, ръководител на центъра за медийни изследвания и аудиовизуална политика в УНСС. В университета се провежда кинференция на тема „Ромите: Социални неравенства, нови възможности".

Кризисните фактори напоследък отклоняват вниманието от проблемите на ромите, сред които са и езикът на омразата, и навлизането на секти на радикалния ислям сред ромското население, посочи още проф. Тодоров. Той допълни, че срещу този радикален ислям може да се бори само традиционният, но никой не се занимава с това.  

Не бива да се прави ромска партия на етническа основа, необходимо е некампанийно интегриране на ромите, изтъкна още Петко Тодоров, според когото трябва образованите представители на ромската общност да имат шанс за социална реализация.

Други акценти по темата - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна