Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Валерий Герасимов: Освобождаването на Мосул още не е започнало

ген. Валерий Герасимов

Началникът на Генералния щаб на руската армия генерал Валерий Герасимов обяви, че те наблюдават денонощно обстановката в западния иракски град Мосул и действията, свързани с блокирането на бойците от "Ислямска държава" в него. Към този район се насочени апаратите на руското военно космическо разузнаване и в района, в непосредствена близост, работят повече от десет военновъздушни съединения, както и безпилотни апарати, които следят развитието на обстановката.

Според генерал Валерий Герасимов е необходимо да се знае, че самата операция, свързана с освобождаването на Мосул, не е започнала, въпреки шумотевицата, която наблюдаваме по чуждестранните телевизионни канали. Според него в този момент се наблюдава съсредоточаване на сухопътни съединения, артилерийски обстрел и бомбардиране на обекти в района на град Мосул. Руските военни наблюдават с особено внимание евентуалните опити на бойците на "Ислямска държава", ако тръгнат да се придвижват към границата със Сирия, за да влязат нейна територия. Затова, според началника на Генералния щаб на руската армия, терористите не трябва да бъдат гонени от една държава в друга в Близкоизточния регион, защото това създава рискове. Вместо това те трябва да бъдат унищожавани там, където бъдат открити, предлага генералът.

От военна гледна точка, местността и релефът на иракско-сирийската граница позволяват на силите на международната коалиция да докажат своята ангажираност в борбата с тероризма.

Генерал Герасимов коментира на извънредния брифинг днес, че повече от едно денонощие руската и сирийската авиация не нанасят удари по терористите в района Алепо, и че това не е довело до разделение на бойците от умерената сирийска опозиция и терористичната групировка "Джебхат ан нусра". Той добави още, че терористите продължават да обстрелват жилищните квартали в Алепо от реактивни установки и артилерийски оръдия с предишната интензивност, както е било и преди да бъде обявена насрочената за утре хуманитарна пауза.

В същото време заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков коментира, че няма да има едностранно продължаване на хуманитарната пауза за Алепо от страна Москва и Дамаск извън определените осем часа, през които тя ще продължи утре. Това може да се случи въпреки всичко само ако има предварителна договорка, коментира още той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна