Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Мосул опитват да избягат от битката между "Ислямска държава" и иракските сили

Иракски войници в района на Мосул
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иракската армия и кюрдските сили постепенно напредват към бастиона на "Ислямска държава" в Ирак град Мосул. Жителите на града вече започнаха да го напускат, за да избягат от предстоящите бойни действия. Хуманитарните организации обаче предупреждават, че все още нямат готовност да се погрижат за очакваните само през следващите няколко дни 200 хиляди бежанци.

През последните 48 часа са били освободени 13 села в района на Мосул, а иракските военни части вече се намират на около пет-шест километра от покрайнините на града. Това заяви за Си Ен Ен иракският генерал Касим ал-Малики. Той обясни, че при боевете са били убити най-малко 50 джихадистки бойци, двама иракски войници обаче също са загинали, а 25 са били ранени. Унищожени са много самоделни взривни устройства и коли-бомби. В Мосул се намират около 5 хиляди джихадистки бойци, които са изправени пред десетки хиляди иракски и кюрдски войници. Те получават помощ от въздуха и от оглавяваната от Съединените щати международна коалиция за борба с "Ислямска държава". Въпреки това се очаква битката за Мосул да бъде продължителна, заяви американският президент Барак Обама.

Битката за Мосул ще бъде трудна. Ще има напредък, ще има и поражения, но съм уверен, че както "Ислямска държава" беше победена в общности в цял Ирак, така ще бъде победена и в Мосул, смята американският държавен глава.

Обама подчерта, че Багдад и Вашингтон смятат за приоритет осигуряването на помощ за жителите на Мосул, които над две години са под контрола на "Ислямска държава".

Може би около 1 милион цивилни все още живеят там. Освен изкореняването на "Ислямска държава", се концентрираме и върху безопасността и хуманитарната помощ за цивилните, които бягат от военните действия. Това ще бъде труден приоритет и за двете ни правителства, каза още Обама.

ООН и международни хуманитарни организации се подготвят за масово бягство на цивилни от Мосул.

Очакваме много хора да напуснат града. Те са уплашени, страхуват се, не знаят какво се случва, но чуват силни експлозии и как бойните действия се приближават към тях. По наши изчисления в Мосул се намират около половин милион деца. Всички те са ужасени, обясни Алекс Милутинович, директор за Ирак на Международния спасителен комитет.

Засега обаче няма достатъчно места за подслоняването на бягащите от битката, посочи Сара Кейс от комитета.

В момента има подготвен подслон само за 60 хиляди души, а над 200 хиляди души ще избягат през следващите седмици. Наблюдаваме недостатъчна подготовка, обясни Кейс.

ООН работи по създаването на нови бежански лагери в района на Мосул, но много от хората, които вече са избягали от града търсят подслон в Сирия в лагери като "Ал Хол". През последните 24 часа в него са пристигнали 912 цивилни от Мосул, обяви ООН. Други 3 хиляди души са били изведени от града от трафиканти на хора и ще бъдат доведени в "Ал Хол", след като бъдат инспектирани от силите за сигурност на лагера. Това поставя центъра на сериозно изпитание. Той е изграден за около 7 500 души, а в него вече се намират около 9 хиляди. Очаква се той да бъде разширен и да подслонява 50 хиляди бежанци, но според организацията "Спасете децата" в лагера няма чиста вода и достатъчно тоалетни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна