Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 550 хиляди лева ще бъдат преведени на Националната астрономическа обсерватория - Рожен

директора на Националната астрономическа обсерватория - Рожен, Никола Петров
Снимка: Александър Райчев

Около 550 хиляди лева по Закона за държавния бюджет за  2017 година  ще бъдат  преведени на Националната астрономическа обсерватория - Рожен. Това съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов
Мярката беше наложителна, тъй като вкрая на всяка година съществуването на обсерваторията, невъзможността  за нормална работа на научни екипи, социално битовите условия към нея са поставени под въпрос заради липсата на финансови средства, каза областният управител на Смолян Недялко Славов.
В закона за държавния бюджет за 2017 година се предвиждат целеви средства около 550 хиляди за националната астрономическа обсерватория в Рожен. Тези средства са определени на предварително събрана информация от самите астрономи и научни работници в обсерваторията, а и са свързани с обновяване на научната инфраструктура, на телескопите  и съоръженията,в които те са разположени.
Директорът на националната астрономическа обсерватория Рожен Никола Петров.
Ние по отношение наблюдателна база изоставаме от съвременните вече достижения Така че, първият транш от средства, който се предвижда е именно да имаме модерната апаратура, с която ние можем да се съревноваваме с всички онези наши колеги, които са в чуждите обсерватории.
.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна