Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоний Тодоров: Борисов очевидно търси възможност да разшири подкрепата за втория тур

Снимка: БГНЕС
За референдума знаят немного от избирателите. Повечето ще научат, когато видят двете кутии в изборните секции. Сравнително малко дебати бяха проведени и по същество по трите въпроса. Президентските избори се оказаха по-значими. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ политологът проф. Антоний Тодоров, който коментира, че макар изборът през ноември да е задължителен формално, то е възможно на референдума хората да се обявят против задължителното гласуване.

Ако имаше дебат в обществото и в Народното събрание, може би депутатите и политическите елити щяха да намерят някакво по-приемливо решение по всичките шест въпроса. Сред тях обаче има наистина въпроси, които издават непознаване не само на Конституцията. То е въпрос, ако щете, на гражданска компетентност. Например въпросът с намаляването на народните представители. Става въпрос за такива въпроси, които по Конституция се решават от Велико народно събрание. Ако някой иска да промени нещо такова, трябва да направи референдум с предмет и въпрос „Искате ли свикване на Велико народно събрание по този въпрос“.

Според политолога изказването на премиера, че ДПС и ДОСТ трябва да помислят кого да подкрепят на балотажа е знак, че Борисов си дава сметка, че тези избори не са му вече дадени и победата на ГЕРБ не изглежда сигурна, тъй като в обществото има натрупано усещане за необходимост от промяна. Това е и причина за диалогичността на премиера:

Въпреки честолюбието си премиерът има особен политически нюх - усещане накъде духат ветровете, и се опитва да се нагласи спрямо тях. Зад всичко това стои и един действителен страх – че може и да не се получи. Затова вторият тур е решаващ и много важен и Борисов очевидно търси възможност да разшири тази подкрепа – да не се скара толкова много с реформаторите, че да не получи подкрепа на втория тур, но от друга страна, ако може, да си осигури подкрепата както на Патриотичния блок, по възможност и от ДПС. Това е според мен смисълът на маньовъра.

Според проф. Антоний Тодоров най-вероятно е на балотаж да отидат Цачева и Радев с минимална разлика, но името на втората двойка на балотажа може да бъде и друго.

Интервюто с проф. Антоний Тодоров можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени