Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От тук нататък няколко африкански приказки

БНР Новини

Попадаме в царството на животните. В ритъм. В ритъма на африканските напеви.
Гъсеничка, пухкаво зайче, катеричка-дружка внезапно и разтреперано се срещат със Страшния звяр, незнайно чудовище, което танцува салса върху гърба на слона и се е настанило в къщата на заека,… и каквото и да следва по-нататък, е с бърз ритъм, обрати, и много нови помагачи и накрая цялата тая идея за храбростта, за страха, и накрая и за приятелството добива плът и кръв в цялата тази ранносъботна, тази ужким абсолютно невероятна история.

Тандемът Жоро Михалков (режисьорът) и Иван Драголов (композиторът, саунддизайнерът и звукорежисьорът) прави радио, което диша и мирише. Когато това е африканска приказка, там ще усетите и горещината.
В продължение на няколко студени октомврийско-ноемврийски сутрини, ще ви сгряваме с остроумие и фантазни образи от африканския фолклор.

Уоле Шоинка (Wole Soyinka), известният нигерийски поет, драматург и носител на Нобелова награда за литература през 1986 година, първият африканец, носител на тази награда, в интродукцията на един новоиздаден сборник африкански приказки изследва приложимостта на тези истории в модерния свят и мощната способност на фолклорните приказки за разгръщане на въображението и отнасяне на слушателя / читателя до далечни страни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени