Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Любен Тотев: Ще предложим на МОН мерки за оставане на младите висшисти в България

проф. Любен Тотев
Снимка: БГНЕС

Управителния съвет на Съвета на ректорите имаме уговорена среща с министър Кунева и представители на МОН да започнем разговори, за да видим къде и какво куца в Закона за висшето образование, за да тръгна нещата в по-правилната посока. Явно нещо трябва да се промени.

Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ председателят на Съвета на ректорите на висшите училища и ректор на Минногеоложкия университет проф. Любен Тотев, според когото приемът в университетите трябва да се преосмисли:

Трябва да видим какви са потребностите на държавата, да съобразим с това! След като имаме малък брой кандидат-студенти, трябва да преосмислим и колко да приемаме. Това е свързано, от своя страна, с финансирането на университетите, с качеството на обучение. Въобще доста, доста неща трябва „да се пипнат“ и вероятно това ще наложи законови промени.

Не е нормално в България - със 7 млн. души да имаме 52 университета – 37 държавни и 15 частни. В над 30 се обучават по икономика, в 17 - 18 – по право. Това удря и върху качеството.

Тотев определи като логично предложението на студентите да се опрощават кредитите за обучение, ако те работят в страната известен период от време.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна