Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григорий Лукянов: Не се откроява възможност за създаване на независим Кюрдистан

Григорий Лукянов
Снимка: Николай Кръстев

От гледна точка на Москва, в обозримо бъдеще няма възможност за създаване на независим Кюрдистан. Това няма да стане нито на територията на Ирак, нито в Сирия. Няма основание да се говори за обединяване на териториите, населени с кюрди в Ирак, Сирия и Турция. Тази позиция изрази в интервю за БНР руският наблюдател на близкоизточните процеси и в частност на Кюрдския въпрос в този регион Григорий Лукянов:

От друга страна обаче, Москва не отрича необходимостта да се вземат под внимание интересите на кюрдското население като специфично обособена група със своя местна култура. Трябва да се отчитат интересите на кюрдите в състава на единна Сирия и затова Москва ще се придържа към позицията, че кюрдите трябва да останат в състава на Сирийската арабска република.   

Турция смята, че позицията на Русия ще бъде прокюрдска, отколкото протурска. Те имат известно право, защото през изминалия сложен период в руско-турските отношения Москва се опитваше да подпомогне установяването на диалога между властите в Дамаск и сирийските кюрди, но тези опити завършиха неуспешно. Между тях не можа да се създаде необходимият диалог, защото недоверието е много сериозно.   

Запитан какво ще се случи с представителствата на турските и сирийските кюрди, които бяха открити в края на миналата и началото на тази година, и ще продължи ли Москва и в бъдеще отношенията си с тези кюрдски общности, Лукянов отговори:

Москва се отнася много по-различно към Турция, отколкото да кажем преди година или две. Сега се гледа на нея по-уравновесено. Днешното сближаване с Турция не предполага Русия да се е отказала от всички претенции към нея. Затова Москва ще продължава да съхранява всички тези инструменти на влияние и възможности, както и контактите, които бяха създадени през този период с противниците на Анкара, което означава, че тя ще съхрани и връзките си с турските кюрди и техните политически организации и обединения. 

За да не се разрушава този диалог, напълно е възможно в скоро време да има официално становище по този въпрос, прогнозира пред БНР Григорий Лукянов, старши преподавател в Департамента по политически науки във Висшето училище по икономика.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна