Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христо Пимпирев: Антарктида е кухнята на времето

Президентът връчи националния флаг на участниците в 25-ата антарктическа експедиция

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев връчи националния флаг на участниците в предстоящата 25-а антарктическа експедиция. Българският антарктически институт беше отличен с почетния знак на държавния глава за принос в развитието на полярните изследвания.

Първата група от 10 учени потегля на 21-ви ноември. Българите ще са първите, които ще стъпят на ледения континент през този полярен сезон, обясни професор Христо Пимпирев:

Антарктида - това е кухнята на времето. Знаем колко са важни климатичните промени за всички нас, а нашите учени именно там се включват в този щурм да забавим тези катастрофални последици от топенето на ледовете.

Президентът Росен Плевнелиев отбеляза:

Леденият континент държи отговорите на най-големите въпроси, свързани с бъдещето на планетата, например глобалното затопляне. Ние, българите, сме там като част от усилията на прогресивното човечество да намери тези отговори.

Надя Янакиева завършва геология в Софийския университет. От няколко години се занимава с полярни изследвания. Тя ще е един от младите учени, които за първи път ще стъпят на ледения континент. Ще изследва замръзналата почва по проект заедно с португалски учени: 

Вълнението е голямо. Всъщност аз отивам да се занимавам с един проект, който е свързан с термофроста и с глобалното затопляне и същевременно данните, които ще получим, ще ни позволят да ги използваме и за това да разберем какви са били промените в палеоклимата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени