Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва записването за безплатни прегледи за рак на кожата в поликлиниката към ВМА

Снимка: БГНЕС

От днес започва записването за безплатни прегледи за рак на кожата в поликлиниката към Военномедицинска академия, съобщиха от болницата. Това е кампания, с която се насочва вниманието към проблема с късното диагностициране на злокачественото заболяване. 

Наблюдава се лека тенденция към по-ранна изява на рака на кожата. 
А хората от всички възрасти се излагат все по-често на слънце и това е причина да преглеждаме ежегодно безплатно – каза пред БНР д-р Весел Кантарджиев – началник на клиниката по дерматология. 
Клиниката по дерматология на ВМА организира една кампания за безплатни прегледи за цялото общество, за профилактиката на рак на кожата, която ще се проведе на 9-и ноември от 9 до 13 ч. в поликлиниката на ВМА в кабинет 227 и кабинет 230. На тел: 02 922 5809 и на тел: 02 922 61 81. 
Злокачествените заболявания на кожата са безсимптомни, но консултацията и изследванията при специалист дават шанс за лечение и на най-тежкия малигмен меланом: 
По-голямата част от злокачествените образувания на кожата за съжаление не болят. И може би, това е една от причините, късното диагностициране и общо взето, късното откриване на такива заболявания. Не всяка бенка е притеснителна. Има някой промени, които говорят за активност, растенето по големина, нарастване на размера, промяна в пигментацията, понякога кървене и образуване на раничка в средата на бенката
Образуването на бенки обаче е нормално в растежа на човека, като причините са хормонални, носенето на тесни дрехи и прекомерното излагане на слънце. Рискът от рак на кожата е по-голям между 50 и 80 години на човека. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени